- شیر بخاطر کلسترول بالا و دیگر چربیها عامل ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی است. کسانی که گیاهخوار کامل (ویگن) هستند میزان چربی و کلسترول خونشان از کسانی که گیاهخوار لبنی یا کسانی که انواع محصولات حیوانی مصرف میکنند پایینتر است.
در دنیای امروز ما شیر به مادهای افسانهای با ویژگیهای معجزهگر تبدیل شده است. در همه رسانهها از آن به عنوان مادهای فوقالعاده و نه مادهای هم سطح و هم ردیف دیگر مواد غذایی یاد میشود. کار تبلیغات صنعت لبنیات به جایی کشیده که در مدارس برنامههایی برای ترویج مصرف شیر برپا میکنند و گاه شیر را هم تراز آب! قرار داده آن را لازمه زندگی میدانند.
کمیسیون بازرگانی دولت فدرال امریکا در ۱۹۷۴ شکایتی علیه هیئت مدیره تولیدکنندگان شیر کالیفرنیا و آژانس تبلیغاتی آنها منتشر کرد. در این شکایت ذکر شده بود که شعار «همه به شیر نیاز دارند» بیانگر حقیقت نیست و تبلیغی گمراه کننده و فریبنده محسوب میشود. این کمیسیون گفت آنها با بهرهگیری از چهرههای مشهور و محبوب مردم، تصویری نادرست و غیرواقعی از ارزش حقیقی شیر ارائه دادهاند. به سرعت فروشگاههای لبنی تابلوهای خود را چنین تغییر دادند: «در شیر برای هر فرد چیزی یافت میشود» البته این عبارت از نظر فنی صحیح است اما باید از خود بپرسیم: «آیا من واقعاً آن چیز را میخواهم؟»
یقیناً شیر غذایی کامل است، اما نه برای انسان، بلکه برای گوساله و بچههای پستانداران، آن هم تا زمانی که دندان درنیاوردهاند. گوساله رشدی سریع دارد. شاخ و سم دارد و جمجمهای کوجک. برعکس انسان رشدی آهسته و جمجمهای وسیع دارد. طول عمر ما با طول عمر گاو متفاوت است. بدون شک این ماده برای بدن انسان در نظر گرفته نشده است. بخصوص که الان که انسان از شیر حیواناتی استفاده میکند که خود نیز بیمار هستند.
نخستین چیزی که درباره شیر میتوان گفت این است که هیچ حیوان پستانداری در طبیعت بعد از دوران نوزادی شیر مصرف نمیکند آن هم شیر جانداران دیگر را. این کار غیر طبیعی را فقط انسان انجام میدهد و این میتواند ما را به فکر فرو ببرد که آیا خوردن شیر کار درستی است؟
شیر طبیعی در اصل یک مادهی غذایی خالص و ناب است که برای نوزاد همان حیوان پستاندار بهترین غذاست بر اساس این قائده در انسان تغذیه با شیر مادر باید در حدود یک تا یک و نیم سال اول زندگی مورد استفاده قرار گیرد و پس از آن آنزیمهای هضم شیر از بدن انسان خارج میشود. با این وجود بسیاری از افراد بالغ فکر میکنند شیر حیوانی دیگر برای سلامتیشان مفید بوده و باید برای ساخت استخوانهای محکم آن را مصرف کنند.
در واقع شیری که امروزه ما در دسترس داریم با شیر در حالت طبیعی آن بسیار متفاوت است. بیایید نگاهی به این تفاوتها بیاندازیم:
ما غذای گوسالهها را میدزدیم! به همین خاطر وقتی گوسالهای بدنیا میآید او را بلافاصله از مادر جدا میکنند. این عمل مادر را دچار اضطراب و پریشانی میکند. و مادر تا مدتها به دنبال گوساله میگردد و ناله میکند. این شرایط استرسزا و دلایل بسیار دیگر حیوان را مستعد ابتلاء به بیماریهای مختلف میکند. از اینجا به بعد داروها وارد عمل میشوند. پنیسیلین و دیگر آنتیبیوتیکها، هورمونهای رشد و… برای جلوگیری از بیماریها و افزایش محصول تجویز میشوند و با این کار اولین قدم برای آلودگی شیر برداشته میشود. پس از آلودگی حالا نوبت به پاستوریزه کردن شیر میرسد تا آن را از وضعیت بد نجات دهند. شیر را در دمای ۷۱ تا ۷۶ درجه میجوشانند تا میزان میکروبهای آن کمتر از ۲۰هزار باکتری به ازای هر میلیمتر شیر باشد. این عمل نه تنها همه آنزیمهای باارزش، مواد مغذی و باکتریهای مفید شیر را تخریب میکند، بلکه ساختمان مولکولی پروتئین شیر را نیز به هم میریزد و بدین ترتیب هضم و گوارش آن را مشکلتر ساخته باعث ایجاد عنصری بنام Xanthoine Oxidase شده که گفته میشود عامل اصلی تسلب شرایین است.
علاوه بر نکاتی که ذکر شد شیر بطور کل برای سلامتی مضر است:
دو دانشمند به نامهای دکتر «برنارد آگرانوف» Bernard Agranoff و دکتر «دیوید گلدبرگ» David Goldberg از دانشگاه میشیگان نیز معتقدند که بیماری ام اس با نوشیدن شیر در ارتباط است. مطالعات آنها حدود ۲۶هزار بیمار مبتلا به ام اس در ایالات متحده و نیز ۲۱ ملیت را دربر میگرفت.
مقادیر زیاد ویتامین D باعث سفت شدن رگها و رسوبات غیرعادی در بافتهای بدن و مفاصل (ورم مفاصل) میشود. این ویتامین هورمون قدرتمندی است و بدن ما به میزان خیلی زیاد آن نیازی ندارد. به دلیل کمیابی این ویتامین در غذاها چنین به نظر میرسد که طبیعت مقرر کرده بدن ما مقدار لازم آن را از طریق نور خورشید تأمین کند و نه از طریق غذاهای غنی شده با ویتامین D.