درمان های جدید برای BPH
درمان های تحقیقاتی جدید برای رفع علایم بزرگی پروستات (BPH) شامل آسپرین، ویاگرا، بوتوکس و تعدادی داروهای جدید هستند.
هنگامی که این داروها با یکدیگر ترکیب می شوند علایم بیماری را در دو سوم مردان مبتلا به بزرگی پروستات برطرف می کنند.
بوتوکس. این عامل به عنوان یک داروی ضد چروک شناخته شده است اما توانایی بوتوکس (سم بوتولینوم تیپ A) در تضعیف یا فلج کردن عضلات می تواند در انواع بیماری ها کمک کننده باشد. در برخی مردان، تزریق بوتوکس به پروستات علایم BPH و معیارهای کیفیت زندگی را تا یک سال بهبود بخشید. در یک بررسی، علایم BPH و معیارهای کیفیت زندگی در 76 درصد از مردان دریافت کننده بوتوکس بیش از 30 درصد بهبود یافت. تزریق بوتوکس که با هدایت اولتراسوند انجام می شود و بسیار شبیه بیوپسی پروستات است روشی سریع و بی خطر بوده و هیچ عارضه جانبی قابل توجهی نشان نداده است. مشخص نیست که بوتوکس چگونه بر پروستات اثر می کند اما به نظر می رسد که ساختار داخلی غده را تغییر می دهد.
آسپرین و ایبوپروفن. اخیراً BPH به فهرست رو به رشد بیماری هایی که با التهاب مرتبط هستند اضافه شده است. در حدود نیمی از بافت های پروستات که از طریق بیوپسی یا جراحی خارج شده اند شواهدی از التهاب وجود داشته است.
نخل اره ای ايرانی Saw Palmetto
تاكنون حدود 40 مورد تحقيقاتي چاي در مورد ميوه نخل اره اي وجود دارد كه ميزان موادي را كه بدن ما به منظور هورمون سازي نظير هورمون تستوسترون و استروژن بدان نياز دارد، كاهش مي دهد. هر چند تستوسترون با مردان و استروژن با زنان تداعي مي شوند، اما هم مردان و هم زنان در بدن خودشان داراي دو هورمون هستند ليكن سطح آن متفاوت است. گفته ميشود در مردان، زيادي بيش از حد ماده اي به نام دي هيدروتستوسترون (DHT) كه عامل اختلالي به نام هيپرپلازي خوش خيم پروستات (BPH) است. البته استروژن هم ممكن است در اين عارضه دخيل باشد. داروي معمولي درمان BPH همانا پروسكار (Proscar) است كه به منظور كندكردن روند يا حتي توقف BPH سبب كاهش ميزان DHT مي گردد. تحقيقاتي كه اخيراً به عمل آمده است نشان مي دهد كه نخل اره اي مي تواد به اندازه پروسكار در درمان پاره اي از علايم بيماري BPH نظير دفع ادرار و همچنين احساس هميشگي داشتن ادرار مؤثر واقع شود. تفاوت بين دو نوع درمان اين است كه پروسكار مي تواند اندازه پروستات را كوچكتر كند، اما نخل اره اي چنين خاصيتي را ندارد. بدين خاطر است كه اگر براي درمان علايم و عوارض BPH مصرف نخل اره اي را در نظر گرفته باشيد، مهم است كه اين كار را تحت نظر پزشك معالج خود انجام دهيد و ملاقاتهاي مرتب و منظم با وي داشته باشيد تا ميزان پيشرفت و بهبودي تحت نظارت وي باشد. ميوه نخل اره اي هميشه براي درمان عوارض BPH مورد استفاده قرار نمي گرفته است، چون بوميان آمريكا از آن به عنوان بخشي از برنامه غذايي خود استفاده مي كردند و براي افزايش ميل جنسي نيز ميوه مزبور مورد استفاده قرار مي گرفت.
معرفي گياه
نخل اره اي نوعي نخل زينتي است كه مي تواند تا 10 پا در آب و هواي گرم رشد كند. اين گياه در ايالات متحده در آب و هواي گرم جنوب شرق از كاروليناي جنوبي تا مي سي سي پي گرفته و در سراسر فلوريدا مي رويد. برگهاي آبدار و سبز اين گياه از ساقه هاي تيغ دار آن مي رويند. اين گياه داراي گلهاي سفيدي است كه نهايتاً تبديل به ميوه هاي زرد رنگ بيضي شكل ميشود. ميوه اين گياه وقتي رسيده باشد رنگ سياه مايل به آبي به خود مي گيرد و براي مصارف درماني و پزشكي خشكانده ميشود.
تركيبات گياه
عناصر فعال نخل اره اي عبارتند از اسيدهاي چرب و استرولهاي گياهي. با اين وجود؛ احتمال بيشتر مي رود كه اسيدهاي چرب و استرولهاي گياهي موجود تنها عناصر موجود در ميوه اين گياه نيستند كه بر توليد هورمون اثر مي گذارند، بلكه پي بردن به عملكرد دقيق نخل اره اي مستلزم تحقيقات علمي تر است. ميوه اين گياه همچنين حاوي پلي كاساكاريد داراي مولكولهاي سنگين وزن است كه معمولاً داراي خواص و اثرات ضد التهاب يا محرك ايمني بخش است.
اشكال موجود
مي توانيد نخل اره اي را به صورت ميوه خام خشك، چاي، كپسول پودري، انواع قرصها، تنتورهاي مايع و عصاره هاي ليپوستروليك تهيه كنيد. در پي دستيابي به آن دسته از فرآورده هاي مربوط باشيد كه در برچسب موردنظر استاندارد بودن و محتواي 85 تا 95% اسيدهاي چربي و استرولهاي گياهي قيد شده باشد.
نحوه مصرف
نخل اره اي عوارض و علايم BPH مرحله I و II را از بين مي برد. علايم معمولي اين مرض عبارت است از نياز پي در پي به ادرار، چكه چكه كردن پس از ادرار و بيداري مكرر در طول شب براي دفع ادرار، اكثر مردان بالاي 60 سال با علايم و عوارض ادراري منتسب به BPH مواجه هستند كه سبب ايجاد اختلال در خواب، اثر نامطلوب روي اعتماد به نفس، بروز اضطراب خفيف يا حتي درد ميشود و مي تواند تا مرحله عفونت مثانه و كليه پيشرفت كند. اگر تصور مي كنيد كه به مرض BPH مبتلا هستيد يا اينكه پزشك معالجتان مصرف نخل اره اي را تجويز كرده است، نحوه اثر آن روي بدنتان دنبال و ثبت كنيد. پي بردن به تأثير آن در بدن زياد طول نمي كشد. ميزان مصرفي توصيه شده براي BPH مرحله I و II 160 ميلي گرم عصاره حل شدني نخل اره اي در چربي روزي سه بار است كه ماده استاندارد حاوي 58 تا 95% اسيدهاي چربي و استروژنهاي گياهي است.
نكات احتياطي
نخل اره اي گياهي ملايم است. عوارض جانبي آن خيلي نادر است و ابراز ناراحتيهاي خفيف معده تنها واكنش هاي ثبت شده در اثر مصرف آن است. انجمن فرآورده هاي گياهان دارويي آمريكا اين گياه را از نظر بي خطري درجه يك ارزيابي كرده است و اين ارزيابي بدين معناست كه مصرف آن طبق دستورالعمل مربوط خطري ندارد. از مصرف سليقه اي و خوددرماني به وسيله آن براي معالجه مرض BPH بپرهيزيد. نخل اره اي تنها عوارض اين مرض را از بين مي برد هر چند كه ميزان توليد DHT و تستوسترون را تغيير مي دهد. اين ماده گياهي سبب جمع و كوچك شدن پروستات نمي شود. لازم است كه پزشك معالج شما بر روند BPH نظارت داشته باشد. نخل اراه اي نبايد در طول دوره بارداري يا شيردهي مصرف شود.
تداخل هاي احتمالي
نخل اره اي ممكن است اثر قرصها و لكه هاي (Patch) ضد بارداري و درمان از طريق جايگزيني هورمون را تغيير دهد، چون اين ماده گياهي روي ميزان هورمونها اثر مي گذارد
آشنایی با بیماری بزرگی پروستات (BPH)
بیش از نیمی از مردان بالای سن 60 سال دچار بزرگی پروستات و بروز این حالت با افزایش سن هستند. بطوریکه در 80 سالگی حدود 80 درصد از آنان به این بیماری مبتلا خواهند شد. اما فقط 40 تا 50 درصد دچار علائم بزرگی پروستات خواهند شد. اول قسمتهای مرکزی پروستات بزرگ و بزرگی این ناحیه بر روی پیشابراهی که از داخل پروستات عبور میکند فشار میآورد. گاهی اوقات منجر به بروز علایم و مشکلات ادراری خواهد شد. معمولاً بزرگی خوش خیم پروستات در عملکرد جنسی اختلال و منجر به بروز سرطان نیز نخواهد شد.
علایم این بیماری شامل موارد زیر است: علایمی نظیر جریان ضعیف ادراری، احساس عدم تخلیه کامل مثانه، تأخیر در شروع ادرار، احساس ادرار کردن مکرر، بیدارشدن از خواب در شب جهت ادرار کردن و نیاز به زور زدن برای ادرار کردن از جمله این علایم است.
اگر عفونت ادراری ایجاد شود ممکن است علایمی نظیر حس درد و سوزش در ادرارکردن رخ دهد،این حالت ممکن است منجر به بروز عفونتهای مکرر ادراری، عدم تخلیه کامل ادرار و آسیبهای تدریجی به مثانه و کلیهها شود.
بعد از گرفتن شرح حال کامل از بیمار باید معاینه انجام شود که معمولاً برای انجام معاینه پروستات باید از طریق راست روده بیمار مورد معاینه قرار گیرد. از این طریق پزشک میتواند بزرگی پروستات یا وجود توده یا هرگونه بافت غیرطبیعی که نشاندهنده سرطان باشد را مورد ارزیابی قرار دهد. اگرچه ممکن است این معاینه تا حدی ناراحتکننده باشد اما سبب بروز آسیب نشده و دردی نیز ایجاد نخواهد کرد. از آنجایی که معمولاً قسمت مرکزی پروستات بزرگ میشود ممکن است گاهی فرد دچار علائم باشد اما در معاینه پروستات بزرگ نباشد. از طرف دیگر بسیاری از مردان مبتلا به بزرگی پروستات ممکن است بدون علامت باشند.
این بیماری فقط زمانی منجر به بروز علائم شدید میشود یا اینکه سبب بروز اختلال در عملکرد کلیهها و مجاری ادراری شود، باید تحت درمان قرار گیرد. اگر بزرگی وجود دارد اما علامتی نباشد ممکن است تنها نیاز به انتظار باشد. البته باید در طی این مدت فرد تحت نظارت دقیق پزشک بوده و سالانه یک یا دوبار مورد معاینه قرار گیرد. گاهی اوقات ممکن است علائم بدون درمان بهبود یابند. اما درصورت تشدید علایم نسبت به قبل حتماً باید به پزشک مراجعه نمود.
در حال حاضر در صورت تشدید علایم، موثرترین روش درمانی جراحی است. روشهای جراحی متفاوتی جهت درمان این مشکل وجود دارد که انتخاب آنها به عهده پزشک و با توجه به شرایط بیمار است.
این روشها شامل استفاده از داروهای خاص و گشاد کردن مجرای پیشابراه از طریق بالون است. روشهای دارویی نیز شامل دو دسته است که 2 دسته دارویی جهت بهبودی وجود دارد. داروهای ”بلوک کننده گیرنده“ آنها که سبب شلشدن عضلات پروستات شده و تا حدی سبب کاهش فشار پروستات بر پیشابراه میشوند. از این دسته میتوان پرازوسین یا ترازوسین را نام برد. دسته دوم داروها مربوط به داروهایی است که از طریق کاهش هورمونهای مردانه سبب کاهش اندازه پروستات میشوند. از این دسته میتوان فیناستراید را نام برد البته کارآیی استفاده درازمدت از این داروها هنوز مشخص نیست.
رابطه هیپرپلازی خوش خیم پروستات با ریزش موی سر مردانه
عوامل موثر در پاتوژنیسیته هیپرپلازی پروستات و فرم طاسی در مردان ناشناخته است ولی عوامل اندروژن و بالا رفتن سن بطور واضح نقش اصلی را در این مورد بازی میکند. BPH قبل از بلوغ اتفاق نمی افتد. مردان هیپوگناد به طاسی مبتلا نمیشوند و ریزش مو را می توان بوسیله تولید تستوسترون در این افراد ایجاد کرد.
یک مطالعه نشان داد که BPH یک رابطه قوی با فرم طاسی در مردان دارد. و طاسی شدید در بیماران مبتلا به BPH بطور معنی داری از بیماران non-BPH بالاتر است